Природне право як ціннісно-нормативний концепт розвитку громадянського суспільства - Бартагарієва, І. (Схід, 2011)
Стаття присвячена ціннісно-нормативному концепту природного права. Фокусується увага на детермінантах процесу формування та розвитку правової парадигми в центрально- європейській традиції та Україні, соціально-філософської концептуалізації та критиці юридичного позитивізму. Автор актуалізує теоретичні підходи, пов'язані з впливом правової системи на формування громадянського суспільства, теоретичну сутність та практичну необхідність формування комплексних прав людини в умовах існування тоталітарної спадщини. Наголошується на тому, що морально-правова легітимація ідеї природного права відіграла суттєву роль у процесі самоорганізації людських спільнот у європейському та централь- ноєвропейському світі й була вагомим чинником критики соціальних патологій та форм вик- ривленої деспотичної соціальності.