Дослідження задоволеності споживачів освітньою послугою - Мирошниченко, О. (Схід, 2011)
У статті досліджується питання задоволеності споживачів (потенційнихпідприємств-роботодавців) якістюпідготовки молодих фахівців (випускників вищого навчального закладу). Виконаний аналіз дозволяє вдосконалити методику виявлення слабких сторін освітнього процесу, сформувати заходи для усунення недоліків та контролю з боку керівництва вищої школи.