Природа асиметрій глобального розвитку: ірраціонально-еволюціоністський підхід - Кравчук, Н. (Схід, 2011)
У статті окреслено ідейно-теоретичні домінанти та фундаментальні основи, що визначають логіку й перспективи міжсистемних конструктивних змін на новому витку цивілізаційного розвитку людства. Показано об'єктивну необхідність дослідження глобального економічного розвитку як складової значно ширшої суспільної еволюції з позицій ірраціонально- еволюціоністської концепції. У рамках трикутника імперативів, вершинами якого є "інтереси - інститути - політика", запропоновано авторський підхід до формування вихідної методологічної бази концептуалізації рушійних сил глобального розвитку. Узагальнено основні форми прояву асиметрій глобального розвитку.