Концепція «природних кордонів» та її модернізовані інтерпретації в політико-правових дослідженнях - Долматов, І.В. (Держава і право, 2011)
Аналізуються різновиди теорії природних кордонів, які виправдували порушення територіальної цілісності держав. Обґрунтовується штучний характер утворення більшості сучасних кордонів, що вимагає досконалої міжнародно-правової бази встановлення політичних кордонів.