Антропологія шлюбу: історико-правовий погляд - Бирилюк, О.М. (Держава і право, 2011)
Розкривається основна ідея та суть шлюбу як добровільного союзу чоловіка та жінки на основі християнського віровчення. За основу взяте вчення Біблії, римське право, візантійські традиції та особливості руського шлюбно-сімейного права. На основі норм і практики різних правових систем вказуються церковна та державна форми укладення шлюбів і їх юридична сила в різних країнах.