«Українське питання» в системі міжнародних відносин європейських держав XVII – XVIII ст. - Панасюк, В.А. (Держава і право, 2011)
Досліджуються геостратегічні інтереси іноземних держав стосовно Гетьманщини. Аналізуються регіональні політичні інтереси європейських держав. Досліджуються наслідки боротьби іноземних урядів за регіональне домінування в Європі.