Покоління прав людини: проблеми сучасної класифікації - Тиріна, М.П. (Держава і право, 2011)
Аналізуються покоління прав людини в традиційній класифікації, розглянуто різні погляди щодо віднесення прав людини до того чи іншого покоління. Висловлена думка, що науковий та технологічний прогрес, особливо в області медицини, генетиці, біології та хімії відкривають багато можливостей та ставлять багато проблем для нас. Так, в теорії права ми можемо казати про нове покоління прав. Автором опрацьовано підстави для виділення четвертого покоління біологічних прав з урахуванням історичного розвитку.