Об’єктивні ознаки злочинів у кримінально-правових положеннях русько-візантійських договорів 911 та 944 років - Колос, М.І. (Держава і право, 2011)
Розглядаються питання юридичного змісту кримінально-правових положень русько-візантійських двосторонніх мирних договорів 911 та 944 років. Здійснивши догматичний аналіз об’єктивних ознак злочинів, відповідальність за вчинення яких була встановлена договорами, автор дійшов висновку, що рівень нормотворчої діяльності у Руській і Візантійських державах у Х столітті був достатньо високим. Соціальні цінності, що були поставлені під кримінально-правову охорону сторонами договорів і понині, через 1100 років, знаходяться під правовим захистом Української держави.