Соціально-економічні та політичні передумови формування і розвитку західноєвропейського приватного права - Шабуніна, В.В. (Держава і право, 2011)
Досліджено соціальні, економічні, політичні, правові та культурні чинники формування приватного права країн Західної Європи з часів раннього середньовіччя до ХХ ст. Підкреслюється особлива роль торгівлі та ремесел, а також церкви у формуванні системи європейського права.