Ідеологія як чинник політичного прагматизму - Чижова, О.М. (Держава і право, 2011)
Розглянуті ідеологічні чинники прагматизації політики. Автор підкреслює, що ідеологія є основою організованих політичних дій, спрямованих на збереження, зміну чи повалення існуючої системи влади; що прагматичні політичні ідеології виступають основним носієм форм мотивації політичної поведінки та складають світоглядну основу політики.