Кiотський протокол як перспективне джерело додаткових iнвестицiй - Довбенко, М.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Автор статті виклав суть наукової ідеї лауреата Нобелівської премії економіста Р. Коуза щодо ринкового механізму ліквідації негативної екстерналії, якою є глобальне потепління. У статті оцінено дії суб’єктів господарювання України щодо реалізації Кіотського протоколу. На прикладі ВАТ «ІваноФранківськцемент» продемонстровано, як реконструювати підприємство й заробити додаткові кошти від продажу прав на екологічні квоти, встановлені кіотськими домовленостями. Ключові слова: глобальне потепління, парникові гази, теорема Коуза, екстерналія, екологічні квоти