Перспективи становлення і розвитку української політичної нації - Нельга, О.В. (Держава і право, 2010)
У статті проблему націєтворення в Україні розглянуто у етнічному вимірі. Стверджується, що українська політична нація має формуватися на світоглядних засадах етнічного плюралізму, з використанням соціального механізму міжетнічної інтеграції, за умов лідерства титульного етносу автохтону. Показано, що національний розвиток не виключає етнічної асиміляції та маргіналізації, а набуття національної незалежності денаціоналізації та етноциду. Ключові слова: політична нація, етнічний плюралізм, міжетнічна інтеграція, етнічна асиміляція, етнічна маргіналізація, денаціоналізація.