Генiальний природознавець. До 200-річчя від дня народження Чарльза Дарвіна - Ситник, К.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Міркування, здогадки щодо єдності та розвитку живої і неживої природи висловлювали ще античні мислителі. Їхні уявлення знайшли подальший розвиток у працях філософів і природодослідників XIX століття, коли сформувався трансформізм —учення про мінливість видів рослин і тварин, а в 1809 р. Ж.Б. Ламарк опублікував книгу «Філософія зоології», у якій виклав своє еволюційне вчення. Швидкий розвиток природознавства XIX століття, успіхи селекційної практики, розширення і поглиблення досліджень у різних галузях біології, інтенсивне накопичення нових наукових фактів створили умови для важливих еволюційних узагальнень. Найбільшим досягненням природничонаукової думки середини XIX століття була теорія еволюції органічного світу, створена Дарвіном. Сьогодні це ім’я знають майже всі люди на Землі. Науковий світ вважає Ч. Дарвіна найвидатнішим біологом усіх часів.