Сучасна економiчна теорiя: криза чи розвиток? - Довбенко, М.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У статті викладено критичні оцінки стану сучасної економічної науки вченими різних наукових центрів. Запропоновано методологічний підхід до усвідомлення розвитку економічного знання. Враховуючи результати досліджень економістів — лауреатів Нобелівської премії, — автор демонструє стриманий оптимізм, оцінюючи розвиток економічної думки впродовж 1970–2000-х рр. Адже зазначена премія завдяки своїй універсальності є нелише критерієм інтелектуальних досягнень, але й узагальнювальним показником рівня розвитку економічної науки. Відповідно за 39 років відзначень учених-економістів Нобелівською премією нагромаджено значний обсяг знань, які містяться в новаторських працях нобеліантів. Дослідження їхнього інтелектуального доробку (назване автором «економічна нобелелогія») створило надійне підґрунтя для проведення автором суто логічного аналізу й дозволило йому запропонувати низку цікавих практичних рекомендацій для спільної роботи науковців і працівників вищої освіти.