Фундаментальна наука i суспiльний розвиток - Локтєв, В.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Напередодні Загальних зборів НАН України — вищої наукової організації нашої країни — не буде зайвим ще раз порушити питання про значення фундаментальної науки на сучасному етапі. Уже давно не варто нікого переконувати в тому, що наукові знання відіграють провідну роль у задоволенні матеріальних і духовних потреб людини. Ще К. Маркс зазначав, що наука — це продуктивна сила. Нині ж, характеризуючи економічний розвиток тієї чи іншої країни, говорять передусім про наукоємні виробництва, конкурентоздатність в умовах ринку виробів, забезпечену наукою і запропонованими нею технологіями. Саме до таких можна віднести виробництво мікроелектронних інтегральних схем для інформаційної та обчислювальної техніки, системи мобільного і телезв’язку, наноматеріали з якісно новими властивостями, включаючи фармацевтичні препарати, виготовлені за допомогою нанотехнологій або генної інженерії, тощо.