Основні принципи та особливості прояву прагматизму в політичній ситуації України періоду здобуття незалежності - Чижова, О.М. (Держава і право, 2010)
Показано, що політичний прагматизм є досить суперечливим феноменом, позаяк має кілька підходів для трактування: один з них розглядає прагматизм як властивість політичної діяльності, другий – як можливість обирати розумні рішення та дії, які є оптимальними в сучасних умовах.