Учений i всесвiт (До 130-річчя від дня народження Альберта Ейнштейна) - Степановський, Ю.П. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Минуло три роки відтоді, як ЮНЕСКО оголосила 2005-й Міжнародним роком фізики на честь епохальних робіт Альберта Ейнштейна з фізики, виконаних у 1905 р. У зв'язку з цим 2–6 жовтня 2005 р. в Одесі відбувся масштабний з'їзд «Фізика в Україні». Організаторами виступили НАН України, МОН України й Українське фізичне товариство. Учасники з'їзду заслухали лекції, присвячені А. Ейнштейну та його безцінному внеску у фізику, а також доповіді на тему сучасної фізики і фізичних досліджень в Україні. На з'їзді відбулася презентація ґрунтовної монографії «Загальна теорія відносності: випробування часом» (автори Я.С. Яцків, О.М. Александров, І. Б. Вавилова та інші). Нинішній, 2009 рік, ЮНЕСКО оголосила Міжнародним роком астроно- мії на честь 400-ліття нової ери, розпочатої Галілео Галілеєм, який уперше спрямував у небо свою зорову трубу. У Рік астрономії природно говорити про космос, Всесвіт, космологію та її дослідників. Тому проаналізуємо внесок А. Ейнштейна в цей науковий напрям, щоб пересвідчитися, що без космологічної сталої, про введення якої у фізику вчений глибоко жалкував, було б неможливо пояснити спостережуване нині розширення Всесвіту з прискоренням.