Попередній розгляд кримінальної справи як етап здійснення оціночної діяльності судді - Калужинський, О.В. (Держава і право, 2010)
Здійснено науковотеоретичне дослідження питання оціночного аспекту діяльності судді при попередньому розгляді кримінальної справи, що виражається через оцінку матеріалів кримінальної справи та доказів в тому числі. Зроблено висновок, що попередній розгляд кримінальної справи є етапом оціночної діяльності судді, який розпочинається із з’ясування ним обов’язкових питань, передбачених законодавцем при попередньому розгляді справи, та завершується прийняттям конкретного рішення у справі, що відображає елементи оцінки в такій діяльності.