Соціально-побутові ціннісні орієнтації в менталітеті українського народу - Петінова, О.Б. (Культура народов Причерноморья, 2004)
У соціальній філософії потреба в подальшому, більш глибокому і детальному аналізі своєрідності української ментальності викликана тим, що на протязі всієї попередньої історії України через її нелегку історичну долю дослідження національної духовності були або епізодичними, уривчастими, або підлаштовувалися під ідеологеми тоталітарної системи. Внаслідок цього результати зазначених розвідок були надто фрагментарними й досить часто поверхневими. А в умовах сьогодення проблема характерології українського народу знаходиться в центрі дослідницьких пошуків різних галузей науки, у площині діалогу між ними, на перехресті свідомого і безсвідомого, універсального й маргінального, особистісного й колективного. Це виступає передумовою здійснення та реалізації багатогранних завдань, що стоять перед Україною на етапі її розбудови та розвитку у всіх сферах.