Науковi iдеї академiка В. М. Глушкова та розвиток сучасної iнформатики - Сергієнко, І.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Новаторська наукова діяльність засновника і першого директора Інституту кібернетики академіка Віктора Михайловича Глушкова справила величезний вплив на розвиток вітчизняної кібернетики і практику застосування її досягнень у науці, техніці, промисловому виробництві та інших сферах су спільного життя. Ідеї В.М. Глушкова сприяли розвиткові кібернетики не лише в Україні, але й у світі, оскільки більшість напрямів сучасної інформатики свого часу перебувала в колі наукових інтересів ученого і почала розвиватися під його керівництвом або під впливом його фундаментальних праць. В останні десятиріччя і в нашій країні, і за кордоном посилилась увага до можливостей використання комп’ютерних технологій для вивчення складних проблем економіки, медицини, біології, матеріалознавства, енергетики, екології та захисту навколишнього середовища, дослідження процесів у космосі й світовому океані. Саме застосування комп’ютерних технологій у цих напрямах наукової діяльності сприяло досягненню значних успіхів. Аналізові наукової спадщини В.М. Глушкова вже присвячено чимало досліджень. У пропонованій публікації, роблячи ще один крок до її осмислення, автор наводить численні приклади творчого розвитку ідей В.М. Глушкова і ефективного практичного застосування творених завдяки цьому розробок.