Мiждисциплiнарнi науковi дослiдження: оптимiзацiя системно - iнформацiйної пiдтримки - Палагiн, О.В.; Кургаєв, О.П. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
У статті виявлено найсуттєвіші ознаки наукового знання, що виокремлюють сферу існування оптимальної продуктивності фахової праці науковців; обґрунтовано й визначено шляхи подолання найсуттєвіших перешкод прогресові міждисциплінарних наукових досліджень у формі ієрархії наукових проблем, розв’язання яких необхідне для створення системи інформаційних технологій, адекватних природним процесам вирішення актуальних завдань. Ключові слова: продуктивність наукової праці, трансдисциплінарна теорія, інтегральні знання, когнітивність.