Етапи й напрями розвитку прикладних i технiчних галузей НАН України - Онопрієнко, М.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
У статті розглянуто історію, роль і місце прикладних та технічних наук у структурі Національної академії наук України, процес формування їхнього самостійного наукового статусу, особливості фундаменталізації вітчизняного наукового пошуку, а також різні етапи структурного реформування існтитуції з цілеспрямованим стимулюванням українських учених на проведення фундаментальних досліджень.