Унiкальнi надбання НАН України для науки, держави та нащадкiв - Созiнов, О.О.; Левчук, О.М.; Дембновецький, О.Ф.; Пацюк, Ф.Н. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У статті розглянуто історію, роль і місце прикладних та технічних наук у структурі Національної академії наук України, процес формування їхнього самостійного наукового статусу, особливості фундаменталізації вітчизняного наукового пошуку, а також різні етапи структурного реформування існтитуції з цілеспрямованим стимулюванням українських учених на проведення фундаментальних досліджень.