Інструментально-технологічний комплекс для розробки й навчання прийомам виробництва програмних систем - Лавріщева, К.М. (Вісник НАН України, 2012)
Інструментально-технологічний комплекс (ІТК) призначений для розроблення й навчання технології виробництва програмних систем (ПС) із готових ресурсів і компонентів повторного використання (КПВ). У ньому реалізовані нові теоретичні засади технології програмування, які подано сукупністю теоретичних методів, засобів і інструментів. Ці засади оснащують технологію програмування новими засобами складання КПВ з урахуванням особливостей сучасних середовищ (MS.Net, Java, Corba, Eclipse та ін.), зберігання специфікованих КПВ у репозиторії для їх застосування в нових розробках ПС і досягнення їх якості. ІТК подано сукупністю простих ліній, які реалізують різні дії з опису доменів мовою DSL, її трансформації до мови програмування (МП) окремих компонентів, складання, тестування й оцінювання якості створеної з КПВ системи. Запропоновано і реалізовано нову концепцію взаємодії розроблених програм між собою в одному середовищі та в різних розподілених системах (Corba, Java, Microsoft.Net, Eclipse, Protégé). ІТК пропонує технологію навчання з лінії розроблення програм мовою C# Visual Studio (VS).Net, Java та вивчення електронного курсу «Програмна інженерія» за авторським підручником на сайті фабрики програм Київського національного університету імені Тараса Шевченка (http:// programsfactory.univ.kiev.ua).