Історія української військово-морської лексики: козацька доба - Андріянова, О.Я. (Культура народов Причерноморья, 2004)
У зв'язку з потребою ґрунтовного аналізу семантики військово-морського терміна, актуальним є встановлення цілісної концепції історії його розвитку, визначення етапів його формування, дослідження кількісної та якісної будови досліджуваної термінології. Автор намагається дослідити один із важливих етапів розвитку військово-морської термінології - період козацької доби, встановити основні джерела поповнення даної лексики. Метою даної наукової статті є здійснення комплексного лінгвоісторичного та лінгвістичного аналізу формування даного етапу термінології, встановлення основних тенденцій його розвитку. Завдання статті полягає в складанні реєстру даної тематичної групи, визначенні етимології кожної окремої лексичної одиниці, встановленні її відношення до народнорозмовної основи, відслідкування її семантичних особливостей, зв'язків лексичних одиниць даної групи.