Південноукраїнський регіон в контексті національної політики уряду генерала Денікіна - Турченко, Г.Ф. (Культура народов Причерноморья, 2004)
Південноукраїнський регіон, залишаючись в 1917-1920 рр. важливим ареалом Української революції, в той же час був стратегічним регіоном російської громадянської війни. Обидві сторони внутріросійського протистояння - білогвардійці і більшовики - прагнули використати людські і матеріальні ресурси українського Півдня в своїх інтересах. Ця обставина надзвичайно ускладнила перебіг подій в цьому регіоні. Саме цьому всебічне дослідження історії Півдня України неможливе без врахування, загальноросійського, зокрема, білогвардійського чинника у революційних подіях 1917-1920 рр., взає-мовідносин Білого руху з українським визвольним рухом.