Філософська парадигма екологічної освіти - Горбань, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2004)
В статті розглядається актуальна проблема філософських підвалин сучасного педагогічного процесу, що включає в себе навчання та виховання. Визначаються філософські підвалини та виділяються ключові напрямки формування парадигми екологічної освіти, такі як валеологічний напрям, еколого-освітній напрям, напрям парадигми неруйнівної поведінки та напрямок, заснований на принципах випереджаючої освіти.