Змістові мотиви в оповіданнях-спогадах українців-переселенців про акцію «Вісла» 1947 року - Халюк, Л.М. (Вісник НАН України, 2012)
Наукове повідомлення на засіданні Президії НАН України 15 лютого 2012 року. У повідомленні представлено основні змістово-тематичні мотиви усних оповідань-спогадів українців у Польщі, яких внаслідок операції «Вісла» у 1947 році було переселено на північно-західні землі Польщі. Основну увагу приділено оповідям, які розкривають процес переселення українців, життя на північних та західних територіях, міжетнічні стосунки між поляками та українцями та поняття «малої» та «ідеологічної» батьківщини.