Світооглядні засади та шляхи адаптації вищої освіти України до європейських стандартів - Горбань, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2005)
В даній статті розглядаються проблеми формування світоглядних орієнтирів у суспільстві з метою вироблення відповідної парадигми змін при реформуванні системи вищої освіти України в контексті її інтеграції до Болонського процесу. Зокрема підкреслюється нагальна необхідність змін, що пов'язано зі зміною сутнісних світоглядних основ нашого суспільства в кінці ХХ - на початку ХХ1 століть, а також завдань, які стоять перед вищою школою на сучасному етапі суспільного розвитку. Зроблений висновок, що лише завдяки фундаментальним змінам всієї освітянсько-виховної системи можливий подальший поступальний розвиток суспільства, заснований на ідеології сталого розвитку та співіснуванні різноманітних світоглядних парадигм.