Глобалізація: мовний аспект - Кургузов, А.О. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Стаття присвячена аналізу проблеми мови в умовах глобалізації в контексті двох тенденцій: перетворення англійської мови на єдину глобальну мову міжнародного спілкування та масове зникнення мов нечислених народів, розглядається мовна ситуація в країнах Європи і пострадянського простору, ставиться мета окремо проаналізувати українську мовну ситуацію. Робиться висновок про перехід фуцкціонування світових мов до нової фази жорсткої конкуренції на рівні універсальної світової культури, котра відбувається незалежно від впливу державної політики.