Sempervivum marmoreum Griseb. (Crassulaceae) in the Ukrainian Carpathians: distribution, morphology, coenotic conditions, population parameters, and conservation - Kobiv, Yu.; Kish, R.; Hleb, R. (Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, 2007)
Повідомляється про оселище Sempervivum marmoreum в Українських Карпатах. Цей вид не наводиться в основних українських флористичних зведеннях. Оселище розташоване на г. Кобила у південній частині Свидовецького масиву в Рахівському р-ні Закарпат-ської обл. Вказані його точне розташування і ценотичні умови. Представлено також морфологічну характеристику S. marmoreum і параметри популяції, яка є нечисленною, знаходиться під загрозою, займає площу лише у декілька м2 і потребує охорони. Вид слід внести до «Червоної книги України» як критично загрожений (CR).