Етапи формування наукової інтелігенції півдня України на рубежі ХІХ-ХХ ст. - Шевчук, А.В. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Одним з актуальних питань сучасної історичної науки є проблема формування еліт, особливо політичної. На наш погляд, без належної уваги залишилась регіональна еліта, складовою частиною якої була наукова інтелігенція, зокрема інтелігенція Півдня України.