Романтична драма "Мазепа". Історичне тло і художній вимисел - Черникова, Л.Ф. (Культура народов Причерноморья, 2006)
"Мазепа" І. Карпенка-Карого - це насамперед драма, в якій піднято морально-етичні проблеми: засудження лиходійства, жорстокості через властолюбство і честолюбство історично впливової постаті - потенційного тирана. Історичні матеріали давали змогу побудувати такий, сповнений драматизму й трагізму, сюжет. Згадувані історичні реалії залишаються за коном, а наперед винесено психологію, мораль властолюбця, людини, яка діє в цих чи подібних ситуаціях.