Розвиток морських портів для реалізації транзитного потенціалу України - Мірошко, В.М. (Культура народов Причерноморья, 2006)
Міждержавний транзит через українську територію - це значний національний ресурс, який на сьогодні використовується не повною мірою. За оцінками експертів транзитний потенціал України на сьогодні реально використовується лише на 50-60%. Так, наприклад, невикористаний резерв переробної спроможності українських портів становить більше 30%.