Яка модель президента потрібна у змішаній формі державного правління - Шемшученко, Ю.С.; Авер'янов, В.Б. (Правова держава: Щорічник наукових праць, 2010)
У статті розглянуто основні риси організації виконавчої влади за умов змішаної форми державного правління, встановленої чинною Конституцією України. Розкривається зміст дуалізму виконавчої влади та особливості взаємостосунків між Президентом і Урядом, з урахуванням моделі так званого «подвійного центру» виконавчої влади. Обґрунтовується доцільність існування «сильного» Президента, що здатен виконувати роль національного лідера у найближчій перспективі розвитку України. Пропонується орієнтовний перелік компетенційних преференцій Президента та їх співвідношення з повноваженнями уряду.