До проблеми дії права та захисту прав і свобод людини - Васецький, В.Ю. (Правова держава: Щорічник наукових праць, 2010)
В роботі розглядаються питання співвідношення між правами та свободами людини і юридичною відповідальністю держави, яка виступає у формі юридичних гарантій по забезпеченню конституційних прав та свобод людини і громадянина. Основна увага приділяється міжнародно-правовим гарантіям і правовим гарантіям, які відображені в Конституції України. Проаналізовано роль Європейського суду з прав людини та інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.