Гідроекологічна безпека атомної енергетики в Україні - Романенко, В.Д.; Кузьменко, М.І.; Афанасьєв, С.О.; Гудков, Д.І.; Линник, П.М.; Протасов, О.О.; Тимченко, В.М.; Юришинець, В.І.; Якушин, В.М. (Вісник НАН України, 2012)
Проаналізовано екологічні проблеми прилеглих до АЕС природних і штучних водойм, зокрема водойм-охолодників, які зазнають комплексного антропогенного навантаження: теплового скидання, хімічного забруднення, евтрофікації, механічного стресу, а також додаткового опромінення штучними радіонуклідами. Розглянуто гідрологічні та гідрохімічні процеси за умов підвищених температур водного середовища, продукційно-деструкційні процеси і формування якості води, біологічні перешкоди, потенційні паразитарні загрози, а також поведінку радіонуклідів та радіоекологічні ризики для гідробіонтів у водних екосистемах. Викладено основні проблемні завдання гідроекологічної безпеки АЕС.