Структурные изменения в ходе сверхпластической деформации алюминиево-литиевых сплавов 1420 и 01420Т при высоких гомологических температурах - Пойда, А.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Встановлено температурно-швидкісні умови прояву зразками сплавів 1420 і 01420Т ефекту високотемпературної структурної надпластичності. Показано, що феноменологічні показники надпластичного плину у зразків сплаву 01420Т з вихідною рівновісною ультрадрібнозернистою структурою вище, ніж у крупнозернистих зразків текстурованого сплаву 1420. У робочій частині зразків сплавів 1420 і 01420Т, надпластично продеформованих при високих гомологічних температурах, виявлені специфічні волокнисті утворення, які опосередковано підтверджують, що деформація здійснювалася за присутності невеликої кількості рідкої фази.