До ґенези українсько-польського конфлікту у ХХ столітті - Зашкільняк, Л. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2011)
Проаналізовано формування і розвиток ідейних засад українського та польського національних рухів у ХІХ і на початку ХХ ст. у контексті геополітичних процесів у Східній Європі. Показано, що на їх формування у цей час впливали різні суттєві чинники: міцний стереотип "історичної Польщі" як цивілізаційного досягнення поляків; національні рухи (польський та український), що увійшли в безпосередній міжнаціональний конфлікт у Галичині, де в умовах існування австро-угорських демократичних інститутів склалися сприятливі обставини для модернізації національних рухів на засадах нових ідеологій, зокрема й радикальних. Також показано, що війна, яка приховувалась за окремими актами зіткнень і конфліктів в Галичині початку ХХ ст., невдовзі зробилася явною після закінчення Першої світової війни.