Репатріація польського населення з південно-східних та центральних областей Української РСР у Польщу у 1944–1951 роках - Пронь, Т. (Україна-Польща: історична спадщина і суспільна свідомість, 2011)
Розглянуто проблему репатріації польського населення з території південно-східних та центральних областей Української РСР у контексті міждержавного обміну території і населення УРСР й Польщі в повоєнні роки. Виявлено причинно-наслідкові зв’язки їх примусового механічного руху на тлі тогочасних суспільно-політичних процесів у СРСР.