О. Бодянський: «Не розумію, як можна не бути національним у наш час» - Бурмака, В. (Україна. Наука і культура, 2009)
Варва нині — районне містечко на півдні Чернігівщини. Стоїть воно на місці старовинного Варина, згаданого Володимиром Мономахом у його «Повчанні», розташоване недалеко від Прилук. Саме в Варві двісті років тому народився відомий український і російський філолог славіст, історик, фольклорист, перекладач і письменник (літературні псевдоніми — Запорожець Ісько Материнка, О.Бода Варвинець, І. Мастак та інші) Осип Максимович Бодянський (12,11,1808–18,10,1877).