Соотношение запаса и вылова черноморских хамсы и шпрота в первый период ''зеленой революции'' - Шульман, Г.Е. (Доповіді НАН України, 2011)
Проведено зіставлення запасу і вилову хамси та шпрота Чорного моря в доевтрофікаційний період (1961–1973 рр.) і досягнення максимальної евтрофікації (1979–1981 рр.). Показано, що в період ''зеленої революції'' (1973–1979 рр.) позитивний вплив концентрації фітопланктону в північно-західній частині моря на запаси дрібних пелагічних риб був у декілька разів вищим, ніж негативний вплив вилову (на запаси хамси — в 3,7 раза, а шпрота — в 13,1 раза).