Фазові перетворення у сплавах трикутника Fe3P–Fe2P–Fe2B - Спиридонова, І.М.; Сухова, O.В.; Карпенко, Н.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджені особливості фазових перетворень у потрійних сплавах перерізу діаграми стану Fe–P–B із вмістом 12% P й 0–4% B в інтервалі швидкостей охолодження 10–100 К/с. Використано методи диференціальної термографії, кількісної металографії, рентгеноструктурний і мікрорентгеноспектральний аналізи. Закономірності структуроутворення потрійних сплавів пов'язані з результатами визначення їх опору абразивному зносу та окисненню. Показано, що максимальну абразивну зносостійкість має сплав Fe — 12% P із вмістом B до 1%, а найбільшу окалиностійкість — із вмістом B 4%. Отримані результати пояснені з урахуванням механізмів руйнування сплавів у абразивному та окиснювальному середовищах.