Квантовый хаос в круговом баллистическом бильярде с шероховатой границей - Ганапольский, Е.М.; Тарасов, Ю.В. (Доповіді НАН України, 2011)
Досліджуються ефекти, пов'язані з утворенням квантового хаосу в круговому балістичному більярді з шорсткою межею. З цією метою у восьмиміліметровому радіодіапазоні вивчено спектр коливань об'ємного циліндрового резонатора, в якому створені неоднорідності на бічній поверхні. Неоднорідності в резонаторі розташовані випадково, а форма і розміри їх не допускають перетворення різних типів коливань. Завдяки цьому в неоднорідному резонаторі досягалася порівняно висока добротність. Виконано статистичний аналіз спектра коливань резонатора. Він показав, що розподіл міжчастотних інтервалів належить до розподілу Вігнера, тим самим експериментально встановлено, що в круговому балістичному більярді з шорсткою межею реалізуються умови квантового хаосу.