О природе и перспективах газоносности низкопроницаемых пород осадочной оболочки Земли - Лукин, А.Е. (Доповіді НАН України, 2011)
Розглядаються спiльнi фактори формування нетрадицiйних ресурсiв газу, пов’язаних з рiзними за лiтологiєю низькопроникними (“щiльними”) колекторами чорними сланцями (сланцевий газ), щiльними пiсковиками, алевролiтами та ритмiтами (центрально-басейновий газ), кам’яним вугiллям (вугiльний газ). Це, зокрема, явище нерiвномiрної гiдрофобiзацiї та капiлярного усмоктування метану з рiзних джерел (катагенетична або гiпогенно-алогенетична генерацiя керогеном, водорозчинний метан пiдземних вод, його струменева мiграцiя з глибин тощо), що дозволяє з’ясувати невiдповiднiсть газоємностi щiльних резервуарiв реальним обсягам видобування з них природного газу. Це дає пiдстави розглядати сланцевий центрально-басейновий та вугiльний газ як тi нетрадицiйнi ресурси, що вiдновлюються.