Программируемая смерть клеток эндосперма околозародышевой зоны в процессе формирования семян Sium latifolium L. - Попова, А.Ф. (Доповіді НАН України, 2011)
Викладено результати дослiдження деградацiї клiтин ендосперму в зонi навколо зародка, яка збiльшується в процесi його розвитку i дозрiвання. Методами свiтлооптичної, трансмiсiйної електронної i конфокальної мiкроскопiї та цитохiмiї визначено послiдовнi стадiї дегенерацiї ядер ендосперму вказаної зони, якi закiнчуються фрагментацiєю ДНК. Отриманi данi пiдтверджують, що деградацiя клiтин ендосперму навколо зародка вiдбувається шляхом програмованої клiтинної смертi iз забезпеченням трофiки зародка в процесi його розвитку за рахунок вмiсту дегенеруючих клiтин ендосперму i формуванням зони для локалiзацiї зрiлого зародка в насiннi. У той же час клiтини ендосперму поза вказаною зоною iнтенсивно накопичують запаснi поживнi речовини у виглядi рiзного розмiру бiлкових тiлець з глобоїдами та лiпiдiв, якi використовуються в процесi проростання насiння.