Розвиток досліджень з проблем кріобіології та кріомедицини в Національній академії наук України - Гольцев, А.М.; Дембновецький, О.Ф.; Бойко, В.І.; Дудченко, Т.М.; Пацюк, Ф.Н. (Вісник НАН України, 2012)
У статті стисло висвітлено діяльність Інституту проблем кріобіології і кріомедицини Національної академії наук України — першої в колишньому СРСР і в Україні установи такого профілю, наведено основні відомості про характер дії низьких і знижених температур на біологічні об’єкти різних рівнів організації (субклітинного, клітинного й організменого), подано результати науково-дослідних робіт, які дозволяють зробити висновки про оборотність холодового впливу, можливості його модифікаційної дії на біологічні структури, а також ефективність його використання при різних патологічних процесах.