Коррозионная стойкость алюминиевого эвтектического сплава (α–Al–Mg2Si) в 3%-м растворе NaCl - Лавренко, В.А.; Красовский, М.А.; Коржова, Н.П. (Доповіді НАН України, 2011)
Особливості кінетики та механізму корозійних процесів, які відбуваються на різних етапах взаємодії алюмінієвого евтектичного сплаву (α–Al–Mg2Si) з 3%-м розчином NaCl, що імітує морську воду, вивчено за допомогою методів анодних потенціодинамічних поляризаційних кривих, пошарового аналізу складу твердофазних продуктів взаємодії — з використанням методів Оже-електронної спектроскопії, енергодисперсійного рентгеноспектрального аналізу, петрографічного аналізу окиснених шарів, сканувальної електронної мікроскопії, розподілу елементів на поверхні зразків у вторинних електронах та атомно-абсорбційної спектроскопії електроліту після електролізу. Встановлено, що при анодній поляризації на різних етапах корозії на поверхні сплаву утворюються твердофазні продукти взаємодії — аморфний Al2O3, кремній та метакристобаліт SiO2, а Mg2Si переходить у розчин у вигляді Mg- й SiO3^2−-іонів.