Мотив відсутності у творчості Т. Шевченка - Павлінчук, Т. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
У статті досліджено характерний для творчості Т. Шевченка мотив відсутності – зображення подій та явищ, що не мають місця в теперішньому, але відбувалися в минулому чи, ймовірно, відбуватимуться в майбутньому. Відчуття дійсності, реальності явищ допомагають створити образи, що будуються за рахунок ствердження або заперечення, іронії, евфемізмів, раціоналізації, перебільшення ролі фатуму, добору відповідних лексичних одиниць, наповнених певним змістом, ідентифікації за допомогою слова (називання), переосмислення ролі присутності іншої особи в житті персонажа.