Деякі зауваги щодо виразного читання громадської лірики Т.Г. Шевченка (на прикладі поезії "Сон") - Герасимов, Ю. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
Виконавський аналіз розглядається у статті як засіб поглибленої роботи над текстом на прикладі окремої широко відомої поезії Тараса Шевченка. У процесі підготовки тексту до читання вголос стають більш зрозумілими смисловий і емоційний плани твору. Усвідомлення інтонаційного руху виводить виконавця на розуміння ґрунтовних принципів поетики Т. Шевченка.